Veilig op de fiets

Een groot deel van de fietsongelukken van kinderen komt doordat de fiets niet in orde is, of doordat een kind zelf niet goed kan omgaan met de fiets. Voorbeelden hiervan zijn: een rem- of stuurfout maken, afgeleid zijn door de telefoon, niet snel genoeg kunnen stoppen en afstappen. Maar ook: een voet glijdt van de gladde trapper, een jas blijft haken tijdens het stoppen en afstappen of het kind raakt uit balans door bagage. Controleer daarom regelmatig de fiets van je kind en zorg dat de fiets is afgesteld op de lengte van je kind. Je kind leert hierdoor ook wat er belangrijk is om te controleren voordat je gaat fietsen.

Een goede fiets is belangrijk. Check daarom regelmatig:

  • De remmen
  • De verlichting: wit of geel licht vóór en rood licht áchter
  • De reflectoren: een rode reflector achterop, doorlopende reflectie aan de zijkanten van voor- en achterband en gele reflectoren op de trappers
  • Het stuur met goed vastzittende handvaten en een werkende bel
  • Stroeve trappers
  • Zorg voor veilig bagagevervoer
  • De schooltas kan veilig mee achterop de bagagedrager onder stevige snelbinders. Of in een rugzak, met een band over elke schouder.

Bekijk samen de verkeersplaat

Bagage en andere hindernissen

Bagage, muziek en bellen op de fiets Voor kinderen is fietsen in het verkeer een grote inspanning! Ze moeten trappen, hun evenwicht bewaren, de verkeersregels toepassen en ook nog rekening houden met het overige verkeer. En dan hebben ze vaak ook nog bagage bij zich.

Moet het kind bagage meenemen op de fiets, zorg er dan voor dat het veilig gebeurt. Zorg dat er geen bagage aan het stuur hangt, want daardoor raakt een kind gauw zijn evenwicht kwijt. Doe bagage bij voorkeur in een fietstas aan of op de bagagedrager. Hoe lager u de bagage op de fiets bevestigt des te beter uw kind het evenwicht kan bewaren. Voor kleine dingetjes en korte afstanden kan de bagage ook in een rugzakje worden vervoerd. Voor zware dingen en lange afstanden is dit echter geen comfortabele oplossing.

Naast bagage kan ook het luisteren naar muziek, sms’en of mobiel bellen in het verkeer gevaar opleveren. Een peuter kan zich maar op één ding tegelijk concentreren, een zesjarige op twee of drie dingen. Totdat meisjes een jaar of 12 zijn en jongens een jaar of 14 hebben ze op hun fiets alle energie nodig om zich te kunnen concentreren op het verkeer. Voor de veiligheid van uw kind is het dus belangrijk om af te spreken geen MP3-speler of iets dergelijks te gebruiken in het verkeer. Dit leidt uw kind teveel af van het verkeer. Een mobiele telefoon gebruiken op de fiets is gevaarlijk en is daarom per 1 juli 2019 ook verboden.

Veilig kinderen vervoeren op de fiets

De fiets is een milieuvriendelijk vervoermiddel. En gelukkig zijn er veel ouders die met hun kinderen fietsen, bijvoorbeeld naar school. Deze kinderen doen tijdens deze fietstochten al veel verkeerservaring op.

Een belangrijke voorwaarde voor dit vervoer per fiets is dat het veilig gebeurt. En dat is nog niet altijd het geval. Jaarlijks belanden zo’n 250 kinderen onder de 5 jaar bij de huisarts of in het ziekenhuis omdat ze niet veilig op de fiets vervoerd werden. Het gaat in de meeste gevallen om beschadigde beentjes en voetjes die tussen de spaken zijn gekomen. Maar ook vallen kinderen uit hun fietsstoeltjes waarbij ze een hersenschudding en soms hersenletsel oplopen.

U kunt als ouders eenvoudig ongelukken voorkomen door een paar belangrijke veiligheidsmaatregelen te nemen. Neem nooit een baby in een draagzak op de fiets; dit maakt het fietsen moeilijker en zowel ouder als kind zijn erg kwetsbaar. Wilt u uw baby meenemen op de fiets dan zijn hiervoor autostoeltjes te koop die veilig op de fiets gemonteerd kunnen worden. En als de kleine zelf rechtop kan zitten, kan het vervoerd worden in een fietsstoeltje voorop de fiets. Grotere kinderen (tussen de 9 en 25 kilo) kunnen in een fietsstoeltje achterop.

Let op op het gebruik van een zitje:

  • Tip 1 Bevestig een goedgekeurd fietsstoeltje stevig en volgens de gebruiksaanwijzing op de fiets.
  • Tip 2 Scherm de spaken af met een goede jasbeschermer en scherm het fietsslot af, zodat uw kind daar tijdens het fietsen niet bij kan komen.
  • Tip 3 Zet het kind in het fietsstoeltje altijd vast in de aanwezige gordel. Daardoor kan het kind er niet uit vallen of uit het zitje klimmen.
  • Tip 4 Zet de voetjes van het kind met een klittenbandje vast op voetsteuntjes.
  • Tip 5 Zet uw kind een helmpje op en maak het goed vast, dan is het hoofd beschermd. Mocht u onverhoopt met de fiets vallen dan raakt het kind vaak met het hoofd de grond.
Seef met tip bord

Ouder tipkalender