Veilig Schoolverkeer

’s Morgens en ’s middags is het spitsuur rond de school. Net een mierenhoop van hollende kinderen, zwaaiende ouders, auto’s, fietsen en taxibusjes. Kinderen moeten tussen de geparkeerde auto's door oversteken en kunnen niet goed zien of er verkeer aan komt. Ook voor de kinderen die op de fiets naar school komen, is het lastig om zich door de menigte te manoeuvreren. Kinderen hebben, mede door hun lengte, minder overzicht over de verkeerssituatie rond de school.

Als de kinderen een hele ochtend of middag op school hebben gezeten willen ze graag bewegen. Bij het uitgaan van de school zijn ze met hun hoofd al helemaal bij het spel straks met vriendjes en vriendinnetjes en niet bij het verkeer. Omdat geparkeerde auto’s stilstaan, nemen ze aan dat alle auto’s stilstaan. En ze hebben dan de neiging om zonder op te letten pardoes de straat op te lopen of te fietsen. Let op en kijk uit bij de school. Houdt er rekening mee dat de omstandigheden geen dag hetzelfde zijn rond de school. Voor u als ouder is het belangrijk dat u uw verantwoordelijkheid neemt en rekening houdt met de beperkingen van kinderen in het verkeer. Hieronder vindt u een aantal tips om het spitsuur veilig te laten verlopen.

We gaan weer naar school, we hebben er zin in! We rijden als dollemannen, we steken zomaar over... Dus kijk een beetje voor ons uit
- Loesje

Een veilige schoolomgeving

Breng en haal uw kind bij voorkeur te voet of op de fiets.

Dat is driemaal winst:
(1) Uw kind krijgt lichaamsbeweging, waardoor het zich in de les beter kan concentreren.
(2) Uw kind kan ervaring opdoen in het verkeer.
(3) De schoolspits wordt een stuk rustiger en veiliger.

Beperk uw snelheid in de schoolomgeving

Kinderen hebben moeite met het verdelen van hun aandacht. Als ze afgeleid zijn, kunnen ze zomaar de straat op rennen. Daarbij zijn kinderen tot een jaar of 10 nog niet goed in staat om de snelheid van auto’s in te schatten. Als u harder rijdt dan gemiddeld, verwachten ze dit niet en houden ze er ook geen rekening mee.

Parkeer uw auto in een parkeervak

Auto’s die op de stoep staan of ‘heel even maar’ midden op straat zorgen voor onoverzichtelijke situaties die vooral kinderen niet kunnen overzien. Voor de jongste kinderen geldt dit ook letterlijk. Zij zijn klein en kunnen daardoor nog niet over auto’s heen kijken. En andersom zien passerende automobilisten de kinderen niet. Zet uw auto daarom alleen op plaatsen die daarvoor zijn bedoeld. Ook is het beter om op ruime afstand van de schoolingang te parkeren, zodat de kinderen vrij zicht hebben bij het oversteken.

Heeft de school een Kiss & Ride strook?

Gebruik deze dan alleen als u direct weer doorrijdt nadat uw kind is uit- of ingestapt. Wilt u uw kind naar de klas brengen? Gebruik dan de gewone parkeervakken.

Laat uw kind altid aan de kant van de stoep uitstappen

Kinderen zijn snel afgeleid. Als ze bij het uitstappen een vriendje aan de overkant van de straat zien, kunnen ze ineens vergeten dat ze midden op straat staan. Ook vergeten ze bij het uitstappen nog weleens achterom te kijken voordat ze het autoportier opendoen. Daar komt bij dat kinderen door hun geringe lengte moeilijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

Houd u aan het eenrichtingsverkeer

Een volwassene hoort en ziet u misschien aankomen als u van de verkeerde kant de straat in rijdt. Een kind meestal niet. Kinderen zien nog niet goed wat er aan de zijkant van hun gezichtsveld gebeurt. Daarnaast is het voor kinderen lastig om geluiden te lokaliseren. Ze horen wel een auto aankomen, maar weten niet uit welke richting. Dus als u tegen de richting in rijdt, verwachten kinderen u niet en zullen ze u niet opmerken.

Houd de ingang van het schoolplein vrij

Kinderen zijn gebaat bij een zo overzichtelijk mogelijke verkeerssituatie. Plaats geen fietsen op de stoep bij de schoolingang, maar zet deze in de fietsenstalling als u even naar binnen wilt. Gezellig even bijkletsen kan beter op een plek waar u de stroom naar en van de ingang van het schoolplein niet blokkeert. Daarmee houdt u niet alleen de doorgang vrij, maar ook het zicht voor de kinderen.

Ouder tipkalender